Noest Maatwerk
Hout en staal op maat

De wondere wereld van de honingbij.

Sinds enkele jaren geniet ik van de passie van het bijen mogen houden. Een wondere wereld die ons elke keer weer versteld doet staan. Daarbij terdege bewust wat het belang is van de honingbij en alle andere solitaire bijensoorten.

Inmiddels heeft dat daar toe geleidt dat we onze passie en ervaring in de bijenwereld hebben kunnen combineren met Noest maatwerk. We hebben ons maatwerk ook al toe mogen passen bij imkerend Nederland, met als resultaat een paar prachtige bouwwerken. 

In Wageningen hebben we een ontwerp gemaakt voor een bijenstal van totaal 24 meter, inclusief educatief deel van 18 vierkante meter alwaar de bezoekers uitleg krijgen over de wereld van de honingbij. Bij de opbouw van deze stal is er gebruik gemaakt van inheems Douglas hout en hergebruikte dakpannen.


20181204_152131
20181204_152226
De bijen vliegen small


Hier opvolgend hebben wij een korvenstal mogen bouwen van 6 meter breed, met als voorbeeld de ouderwetse stallen zoals ze vroeger werden gebruikte op de Luneburger-heide. Dit geheel is gemaakt van hergebruikte oud eiken balken en planken, om de uitstraling te geven van een oude stal.


  

Verder is er een opbouw voor een hangkorf geplaatst, totaal 4,5 meter hoog, als blikvanger voor de vestiging in de voortuin. Samengesteld uit rondhout en douglas dak ge-potdekseld, om weer dat natuurlijkeffect te realiseren.


 

Onder het motto “ partners in het realiseren van biodiversiteit” hebben wij recent een bijenstal bij de biogascentrale in Diemen mogen opleveren. Deze stal zal tevens een educatieve functie gaan hebben in de regio Amstelland. In overleg met de opdrachtgever binnen extra opslagruimte gecreeerd, flexibele bijen-bokken en het dak-deel aan de voorzijde vervangen door getrokken plexiglas, waarmee de lichtinval in de stal aanzienlijk verbeterd. Als nok-bekleding een bijenkoningin (moer) uit Douglas hout gesneden.


 

De onderstaande stal hebben we voor een collega imker mogen ontwerpen en bouwen. Hierbij is rekening gehouden met de aangepaste hoogte van de stelplaats van de kasten, omdat de imker in kwestie erg lang is en op deze manier fijner en makkelijker met de bijenkasten kan werken. Ergonomie is ook iets wat niet vergeten mag worden bij het imkeren. De stal wederom voorzien van een lichtplaat, opdat er meer licht in de stal valt voor tijdens de kastcontroles. Tevens hebben we een klein zoldertje gemonteerd om de nodige spullen op te kunnen bergen en de pannen zijn ge-matcht met de woning, waardoor 1 geheel ontstaat.  Verder spreken de foto;s voor zichzelf. 


Deze stal is samen met de opdrachtgever ontworpen met tevens als doel een educatieve plek voor de kinderen van de locale sportaccommendatie. Uitgangspunt was een open structuur met maximale lichtinval. Derhalve het dak bekleed met bronzen damwandplaten, 60 % UV-werend, met grote overstek aan 1 zijde. Onder de overstek staat een unieke holle stronk. Afgeschermd met polycarbonaat-plaat kan aan de achterzijde bekeken worden hoe de bijen op natuurlijke wijze kunnen uitbouwen. 


In opdracht van de Gemeente Oude IJsselstreek hebben we deze stal mogen realiseren in park De dobbelsteen. Met als doel een educatieve functie voor de bezoekers van het park. In overleg met de beheerder van de stal ontwerp van Douglas hout en wederom voorzien van een grote lichtplaat voor voldoende licht in de stal. Volledig af te sluiten gezien de openbare locatie. 


Voor deze  opdrachtgever hebben we onderstaande bijenstal aanbouw mogen realiseren. Om zoveel mogelijk daglicht in de stal te behouden besloten om damwandplaat brons te plaatsen, welke 60% UV-werend is. Op verzoek hebben we een 2e etage geplaatst voor het stallen van de 6 raams kasten.  Al met al een robuuste stal met voldoende ruimte achter de kasten. 

 

Op deze prachtige locatie in Beekbergen deze prachtige stal mogen realiseren.  Met als 1 van onze reeds gebouwde stallen als inspiratie dit ontwerp mogen plaatsen. Dak van Douglas planken ongekantrecht, ruimte achter de kasten om te werken en lichtplaat boven de kasten aan de voorzijde voor maximale lichtinval. 


Voor deze relatie, gespecialiseerd in honey-infused hair products hebben we een 2 tal stallen en bijbehorend opslag mogen bouwen in hun nieuw gerealiseerde Bee-Garden.  De tuin zal zowel voor educatieve als promotie-doeleinden gebruikt worden in de toekomst.  Opbouw van Douglas hout, daken van 60% UV werend damwandplaat brons. Geplaatst in een prachtige bijentuin met drachtplanten. Op dit moment zijn we bezig met het uitwerken van de volgende projecten /bijenstallen. Wellicht dat er in de nabije toekomst nog meer mooie projecten mogen volgen